Az Adj Hangot Egyesület együttműködésével a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai objektumában hamarosan elindul a Hessz FM börtönrádió. Női fogvatartottak készítik majd a műsorokat, akiknek képzése, felkészítése már zajlik és várhatóan idén áprilisától kezdik meg a rádiózást. -írja a Fővárosi Bv Intézet hivatalos honlapja.

Angliai mintát követve Magyarországon elsőként a Váci Fegyház és Börtönben kelt életre a fogvatartottak által kivitelezett, intézeten belüli műsorsugárzás. 1994-ben egy szigetországbeli büntetés-végrehajtási intézet igazgatója gondolta úgy elsőként, hogy az intézetben előforduló magas öngyilkossági arányszámok csökkentése érdekében létrehoz egy belső rádiócsatornát, ami az éjszakai órákban elterelné a fogvatartottak figyelmét az esetleges önkárosító cselekedetekről. Még abban az évben a BBC munkatársai létrehozták az első adásokat. Az Egyesült Királyságban a börtönrádió sikere azóta is töretlen, napi 24 órában, a hét minden napján zárt láncú televíziós rendszeren keresztül az ország 112 büntetés-végrehajtási intézetében sugároznak műsort.

A börtönrádió célja, hogy egy belső információs színteret alakítsanak ki fogvatartottaknak, fogvatartottak által. A Gyorskocsi utcai objektumban elhelyezett női fogvatartottak képzése már karácsony előtt elkezdődött. Az oktatók – pszichológusok, újságírók és segítő szakemberek – mentorálás keretében készítik fel a fogvatartottakat a rádióstúdióban folyó munkálatokra: a műsorok háttéranyagainak tervezésére, szerkesztésére, a hanganyagok vágására. A műsorsugárzás – a szigorú biztonsági szabályok betartása mellett – zártláncúan fog működni, csak az intézetben tartózkodó fogvatartottak számára lesz elérhető. A Hessz FM lesz az első nők által üzemeltetett börtönrádió, a rádió neve pedig a börtönzsargonban a zárkaajtókon lévő kis ablakra utal.

Sok sikert kívánunk a rádió egész stábjának, illetőleg reméljük, hogy hamarosan a gyakorlatban is hallhatjuk a börtönrádió első női hangjait.

Forrás és fotók: Fővárosi Bv. Intézet.