Egyéves Magyarország első és ez idáig egyetlen börtönrádiója, amit rabok készítenek rabok számára. Juszuf a rabtársaival beszélget, hogy a történeteikkel megmutassa mindenkinek, az erőszak tévút, Pierre missziója a tájékoztatás. Viktor és Tibor mindene az edzés, ők börtönpálya mellől tudósítanak, Attila pedig minden gátlását maga mögött hagyja, amikor elkezdi felvenni a reggeli showműsort.

“Rács FM, a lebilincselő rádió” – így indul minden reggel 9-kor a Váci Fegyház és Börtön zárkáiban Magyarország egyik legegyedibb rádiója. Nincs élő adás, de van kívánságműsor. A vendégeknek minden értéküket le kell adniuk a felvétel előtt, a legkedveltebb műsortéma pedig a börtönélet.

A Rács FM ugyanis Magyarország első börtönrádiója, amelyet elítéltek készítenek elítélteknek. Angol mintára indította az Adj Hangot Egyesület a Büntetés-végrehajtás támogatásával, egy éve kezdtek sugározni, és csak a váci börtönben hallgatható. A szerkesztők elítéltek, akik egy féléves képzés után indították be a rádiót.

“Egy olyan helyen, ahol abszolút parancsuralom van, ők dönthetik el, hogyan csinálhatják a rádiót” – magyarázta az egyesület egyik tagja, Braun Zsolt, miért fontos a raboknak a rádióadás. Az azóta eltelt egy évben már kialakult a műsorstruktúra: reggel hírek, majd magazinműsor Sebestyén Balázsék stílusában, később sportműsor vagy mélyinterjúk a börtönéletről. A rádiót a zárkákban lévő tévéken keresztül hallgathatják a rabok.

Kora délután mindent leadnak még egyszer, hogy azok se maradjanak le a műsorokról, akik a reggelüket reggelt és a délelőttüket munkával töltötték. Vácon ugyanis két műszakban dolgoznak a rabok a BV saját cégénél, a Duna-Mix Kft-nél. A közel 800 elítéltből 370-et alkalmaznak, ők gyártják többek között a magyar börtönök zárkaajtóit és az okmányirodák, a rendvédelmi szervek, egyéb intézmények hivatalos iratait. A rádiósok ezután a munka után sétálnak fel a börtön könyvtárába, ahol számítógépen, de internet hozzáférés nélkül dolgozhatnak a Rács FM műsorain.

Ismerje meg a börtönrádió készítőit, hallgasson bele a műsoraikba, és tudja meg, miért érzik fontosnak a munkájukat! A készítőkről szóló részek egy-egy hangos portréval kezdődnek, a videót elindítva meghallgathatja beköszönésüket és a róluk készült portrét is megnézheti!

A teljes cikket az abcug.hu-n olvashatjátok.